Meer informatie over Bobtails

duke.jpg

Het is een beetje onduidelijk waar de Old English Sheepdog (OES of bobtail) vandaan komt. De OES is één van de oudste Herdershondenrassen van Engeland en stamt volgens sommigen af van de Herdershonden, die door de Romeinen werden ingevoerd, waaronder de uitgestorven Italiaanse Mastiff. Maar anderen menen dat de Old English Sheepdog het resultaat is van het kruisen van Herdershonden van het continent en uit Engeland, zoals de Puli, Briard en de Russische Ovcharka. Mogelijk is er ook inmenging van de Bearded Collie.

Het doel van de Bobtail was om de kudde schapen te beschermen. De veehouders uit die tijd wilden het liefst grote, lichtgekleurde honden hebben, die zó sterk waren dat zij het tegen beren en wolven konden opnemen. Het zuidwesten van Engeland is erg ruig. De Bobtail moest werken over dit ruige terrein, de grote verscheidenheid van weersomstandigheden aankunnen en de kudde dag en nacht bewaken. De Bobtail bezit een matig lang, klimaatbestendige vacht, die daarnaast ook als "opvulling" diende om de hond te beschermen tegen letsel toegebracht door roofdieren. De OES moest intelligent zijn om te kunnen bepalen wanneer hij een roofdier zou aanvallen of wanneer hij moest terug keren naar de kudde om deze te bewaken. De OES was een krachtige sterke hond die weerstand kon bieden.

Vroeger werden alle schepershonden uitsluitend gehouden voor het werk. De herder was niet geïnteresseerd in het uiterlijk van zijn honden, zolang ze maar lichamelijk en geestelijk in staat waren hun taak te verrichten. Er werd dus alleen geselecteerd op werkeigenschappen, maar toch ontstonden er in de verschillende delen van het land verschillende typen schepershonden. Klimaat en de gesteldheid van de bodem, alsmede het soort werk dat van de hond verlangd werd, zoals hoeden, drijven, bewaken, zorgden ervoor dat er eenheid in type in een bepaalde landstreek ontstond. Als veedrijvershond was de Bobtail zeer actief en nauwkeurig. Toen er door verder gaande industrialisatie minder vraag naar werkende honden kwam, waren vele schepershonden min of meer overbodig geworden. Later werd het ras verdrongen door de Border Collie, die kleiner en dus goedkoper was.

De geschiedenis van de Old English Sheepdog in Nederland gaat eigenlijk terug naar de na-oorlogse jaren. Kort na de tweede wereldoorlog maakte mevrouw Backx-Bennink in Cardiff kennis met de OES. Onder naam van haar Reeuwijks kennel staat zij aan de basis van vele lijnen. Zij importeerde de reu Ellenglaze Ladies Choice en haar drie "Fezziwig" teven uit Amerika en fokte daarmee kampioenen als Reeuwijk's Care for Beauty en Reeuwijk's Masterpiece.

Eef ter Mors kwam in 1977 in aanraking met de Reeuwijk's Kennel toen hij de hond Reeuwijk's Tom Todd onder fokkersvoorwaarden mee kreeg en een aantal jaren later uit de combinatie met Reeuwijk's Fabulous Lady zijn eerste Vigilat's nest fokte. Ook voor vele andere lijnen stonden de Reeuwijk's honden aan de basis. Zoals Reeuwijk's Desmond en Reeuwijk's Filmstar in Silver.

In België speelde de kennel van mevrouw Mewis een belangrijke rol. In begin jaren 70 maakte zij onder de naam "Shaggy Wonder's" furore met de uit Engeland afkomstige hond Loakespark Brandy Soda. De kennel "Aus dem Elbe-Urstromtal" van Cornelia Loest fokte in 1973 haar eerste nest met een teefje afkomstig uit een Shaggy Wonder's combinatie.

 

Rasstandaard van de Old English Sheepdog

 

Een sterke, vierkant tonende hond van grote evenredigheid en algehele soundness. Volkomen vrij van hoogbenigheid, geheel overvloedig behaard. Een stevig bespierde, goed ontwikkelde hond met een zeer schrandere uitdrukking. De natuurlijke contouren horen niet kunstmatig veranderd te worden door knippen of scheren. Een hond met een groot uithoudingsvermogen. De ruglijn loopt gedeeltelijk op. Van boven bezien toont het lichaam peervormig. Hij heeft een typische rollende gang bij de telgang of stap. De blaf heeft een kenmerkende klank.

Peer

 

Belangrijke proporties

De neuslengte is de helft van de totale lengte van het hoofd. De hond staat lager bij de schoft dan de lendenen.

Gedrag/Temperament

Een gezeglijke hond met een gelijkmatig karakter. Onverschrokken, trouw en betrouwbaar, zonder een spoor van zenuwachtigheid of niet uitgelokte agressiviteit.

Hoofd

Is in goede verhouding tot de maat van het lichaam.

Schedel

Ruim, nogal vierkant, goed gewelfd boven de ogen.

Stop

Duidelijke geproportioneerd

Neus

De neus is groot en zwart, de neusvleugels ruim.
Voorsnuit: Sterk vierkant en afgeknot.

Kaak en gebit

De tanden zijn sterk, groot en regelmatig geplaatst. Schaargebit. Sterke kaken, met een volmaakt, regelmatig met een volledig schaargebit, te weten de boventanden nauw sluitend over de ondertanden en recht op de kaak geplaatst. Een tanggebit is aanvaardbaar, doch onwenselijk.

Ogen

De ogen staan ruim uit elkaar. De ogen zijn donker of "walleyed" (1 bruin, 1 blauw). Twee blauwe ogen zijn aanvaardbaar. Lichte ogen zijn onwenselijk. Pigmentatie van de oogranden is gewenst.

Oren

De oren zijn klein en worden plat tegen het hoofd gedragen.

Hals

Tamelijk lang, sterk, en sierlijk gebogen.

Lichaam

Tamelijk kort en gedrongen, de borstkas De hond staat lager bij de schoft dan bij de lendenen.

Lendenen

Zeer stevig, breed en licht gebogen.

Borstkas

Diep en ruim. De ribben goed gewelfd.

Staart

Onopvallend wanneer de hond staat. Laag aangezet. Nooit gekruld of over de rug gedragen, en zonder duidelijke knik. Goed behaard met overvloedige hard gestructureerde vacht.

Voorhand

De voorbenen zijn volmaakt recht, de beenderen zwaar, zij tillen het lichaam goed van de grond.

Voorhand

Schouders

De schouders horen goed schuin te liggen en zijn nauwer bij de schoft dan bij de schouderpunten. Beladen schouders zijn onwenselijk.

Ellebogen

Sluiten goed aan langs de ribben.

Achterhand

Dicht behaard, rond en gespierd.

Knie

Goed gebogen.

Tweede dij

Lang en goed ontwikkeld.

Hak

Is laag. Van achteren bezien moeten de hakken recht staan.

Hak

Voeten

Niet naar binnen of naar buiten gedraaid. klein, rond en stevig, de tenen goed gebogen, de zolen dik en hard. De wolfsklauwen behoren verwijderd te zijn.

Beweging

Van achteren bezien, toont de hond bij het gaan een rollende beweging, als van een beer. Bij het draven strekt hij moeiteloos uit en heeft hij een sterk stuwende achterhand, terwijl de poten recht in de lijn van de voortbeweging gaan. Hij beweegt zeer soepel in galop. Bij lage snelheid gaan sommige honden in telgang. Bij het gaan wordt het hoofd soms van nature lager gedragen.

Vacht

Overvloedig en van een goede, harde structuur, niet glad, maar ruig en vrij van krul. De ondervacht vormt een waterdichte laag. Hoofd en schedel zijn goed bedekt met haar, de oren zijn matig behaard, de hals is goed behaard, de voorpoten zijn rondom goed behaard, de achterhand is zwaarder behaard dan de rest van het lichaam. De kwaliteit en structuur van de vacht zijn belangrijker dan alleen de lengte.

Kleur

Iedere tint grijs, grauw of blauw. Lichaam en achterhand aaneengesloten van kleur, met of zonder witte sokken. Witte vlekken (flashes) in het gekleurde gebied zijn ongewenst. Hoofd, nek, voorhand en onderbuik zijn wit, met of zonder aftekening. Iedere tint bruin is ongewenst.

Formaat

61 Centimeter en groter voor de reuen, 56 centimeter en groter voor de teven. Type en evenredigheid zijn van het grootste belang en mogen in geen geval worden opgeofferd aan het formaat alleen.

Fouten

Iedere afwijking van de hiervoor genoemde punten dient als fout te worden aangerekend en de ernst waarmee de fout moet worden aangerekend hoort evenredig te zijn met de mate waarin de fout zich toont en de invloed ervan op de gezondheid en/of het welzijn van de hond. Elke hond die duidelijk psychische- of gedrags afwijkingen, vertoont dient gediskwalificeerd te worden.

NB: reuen dienen twee normaal ingedaalde testikels te hebben.


Bronnen: OESCN
Illustraties: Charlotte Calmerman - Van Wauwe C 
 http://www.oes-bobtail.nl/. &  http://www.oes-bobtail.nl/colofon & http://www.oes-bobtail.nl/onze-bobtail/oes-verhalen/charlotte-calmerman-van-wauwe-de-vrouw-achter-de-illustraties

1950's dog show in the UK    An OES op show in 1950

 

ch.Bouncer of Pickhurst 1938, Bouncer was born 17th of May 1933 ch.Bouncer of Pickhurst 1938, Bouncer was born 17th of May 1933

 MRS-BRIGHAM-S-OLD-ENGLISH-SHEEP-DOG-YORSHIRE-LADY 1900

 paul mccartney and Martha

 

KissKiss (Katootje) 7m   

Loving Affections KissKiss (Katootje) 7m

       

 

Moeder spelend met haar pups in de tuin                              Izzystar & Captain aan zee

     

Hilde en Femke                                                                            Onze zoon Seppe en Buffy

 

     

Izzystar in de camper                                                                   Hilde en Femke

 

     

Femke spelend in de sneeuw

     

Illusion in de tuin                                                                          Buffy

 

     

Seppe met pups in de werpkist, toen was hij nog klein die kapoen

     

Seppe aan het genieten van de likjes van Dibolt, wat waren ze toch echte vrienden die twee

 

     

Ricardo met een lekker broodje                                                Ricardo was fotogeniek

     

Ricardo altijd zin in een geintje                                                  Ricardo & Murdock

     

Ch. Dibolt Dim Din of the Wobbling Sound was ons parade-paardje die op 11 jarige leeftijd ons heeft verlaten.

 

     

     

Loving Affections Ruby die ons heeft verlaten in het mooie Oostenrijk op 15 jarige leeftijd, Ruby is geplaatst geweest bij Esther na een moeilijk jaar bij haar eigenaar maar dankzij Esther   

is ze toch nog oud mogen worden. Hiervoor vele dank aan Esther voor de goede zorgen.

     

Ch. Emmerdale's True Love To Tintomara (Tina)                 Loving Affections Youbelieve (Weeny)

 

Wat heb je nodig voor het onderhoud van je Old English Sheepdog?

Om je Old English Sheepdog, bobtail goed te kunnen onderhouden, heb je een aantal "gereedschappen" nodig. Goed gereedschap is het halve werk en maakt het onderhoud voor zowel eigenaar als hond een stuk prettiger.

Daarom adviseren wij de volgende gereedschappen:

·         Een stabiele tafel die niet glad is (trimtafels).

·         Een borstel die geschikt is voor het type vacht van de Old English Sheepdog, Bobtail.

·         Rechte schaar.

·         Efileerschaar (=uitdunschaar).

·         Een kocher (aderklem).

·         Een nageltang.

·         Een tandenkrabber.

De (trim)tafel

Zorg voor een stevige stabiele tafel die niet glad is, waarvan je de werkhoogte kunt aanpassen aan je lengte. Een gewone eettafel is meestal te laag om staand aan te werken. Er zijn voortreffelijke trimtafels in de handel. Een handige doe het zelver kan eventueel zelf een stabiele tafel met anti slip blad maken. Er zijn een aantal eisen waaraan een goede borsteltafel moet voldoen:

·         De tafel mag niet wiebelen, hij moet stabiel staan.

·         Het oppervlak van de tafel moet stroef zijn en gemakkelijk te reinigen.

·         De afmeting van de tafel moet zodanig zijn, dat de hond er uitgestrekt op zijn zij gemakkelijk op kan liggen. Een volwassen reu heeft al snel het grootste formaat tafel nodig. Hierbij moet je denken aan een afmeting van 1m10.

Het is in je eigen voordeel om gebruik te maken van een goede trimtafel. Langdurig in dezelfde houding staan, kan op den duur vervelende pijnen veroorzaken(RSI). En aangezien je hond afhankelijk is van zijn baasje, is het belangrijk dat je zelf ook fysiek in orde blijft ;-)

De borstel

Mason Pearson borstelBorstels zijn in vele maten en soorten te koop. De prijzen zijn heel divers en kunnen varieren tussen de 15 en 50 euro. Borstels met stalen pinnen zijn voor langharige honden niet aan te raden. De vacht zal splijten, waarna het afsterft en verkleurt (bruin wordt). Een borstel gemaakt van haren is erg vriendelijk voor de vacht, maar heeft als nadeel dat het borstelen meer tijd in beslag neemt, voordeel is dat de vacht met een borstel van haar meer gereinigd wordt dan met een borstel met stalen pinnen. Via de OESCN is voor een zacht prijsje de clubborstel te bestellen. Mason Pearson borstels zijn met de hand gemaakt en bestaat uit echt haar(wildzwijn).

De kam

Gebruik bij voorkeur een roestvrijstalen kam met vrij grote openingen tussen de tanden. Let bij de aanschaf op dat de kam geen scherpe, maar afgeronde punten heeft. Het kammen van het vacht van je hond leidt ertoe dat je het ondervacht verwijderd. Wees daarom heel voorzichtig met het gebruik van de kam. Het verwijderen van het ondervacht zorgt ervoor dat je hond veel minder snel klitten zal krijgen. Maar tevens ziet je hond er ook een stuk minder mooi uit. Aangezien we er vanuit gaan dat je een Bobtail mede aanschaft vanwege zijn prachtige verschijning, hebben we het hier voornamelijk over borstelen.

effileer-dubbel

Scharen

Het is onzin dat een Bobtail nooit geknipt hoeft te worden. Met name tussen de zooltjes is regelmatig onderhoud nodig. Met een beetje oefening kun je je hond zelf redelijk in model houden. Voor het echte werk hebben we een lijst samengesteld met goede trimsalons.
Voor het eigen onderhoud heb je drie scharen nodig:

  1. Een (gewone) rechte schaar om rond de anus en de poten/voeten te knippen
  2. Een efileer (=uitdunschaar) om eventueel uit de dunnen of te knippen zonder dat er hele happen uit de vacht geknipt worden. Het hanteren van de efileerschaar vereist wat oefening. Je fokker of een trimster kan vertellen hoe je deze goed kan gebruiken. Je hebt 2 soorten efileerscharen; een enkele en een dubbele. Hiernaast afgebeelde schaar is een dubbele.
  3. Een klein schaartje met afgeronde punten om de haren onder de voet goed te kunnen knippen. Let er op dat deze geen punten bevat.


Let er op dat de scharen enkel en alleen gebruikt worden op je OES en niet voor andere doeleinden. Een schaar voor hondenvachten die bot is kan geslepen worden bij gespecialiseerde bedrijven op dit gebied. Gebruik nooit een gewone keukenschaar om je hond te knippen. Er ontstaan enorme happen in het vacht en ziet er daardoor lelijk uit.

Kocher(adertang)

Een kocher is een combinatie van schaar en tang. Het handvat is dat van een schaar en de bek is die van een tang. Een kocher heeft op de uiteinden 2+1 in elkaar grijpende 'tandjes'. Beide worden bij operaties gebruikt ( o.a. om aders af te klemmen). Ze zijn er zowel recht als krom uitgevoerd, waarbij bij de kromme beter zicht blijft op hetgeen wat er mee vastgeklemd wordt. De kocher heb je nodig om het haar uit de gehoorgang te verwijderen. Zorg dat je hand altijd op het hoofd van de hond steunt als je haren uit de oren verwijdert. Mocht de hond dan plotseling met zijn kop schudden dan zal je hand deze beweging mee maken en kun je de gehoorgang van je hond niet beschadigen. Is het haar in het oor te vet om goed vast te pakken, strooi dan eerst een beetje oorpoeder in het oor zodat je een betere grip krijgt. Na het uittrekken van de oorharen kan het oor ietwat geïrriteerd zijn, het is dan ook verstandig om na het uittrekken van deze haren de oren te vullen met oorcleaner die tevens ontsmet; beslist geen cleaner gebruiken die alcohol bevat.

Nageltang

Wat je hiermee moet doen zal bekend zijn. Er zijn verschillende soorten in handel.
Indien je hond erg grote dikke nagels heeft is het verstandig een stalen tang aan te schaffen.

Tandenkrabber/gebitsverzorging

Indien je klant bent bij een goede dierenarts zal deze het gebit van de hond altijd nakijken en proberen dit zonder dat de hond onder narcose moet te ontkalken. Helaas zijn veel honden nogal in paniek als ze bij de dierenarts komen en wordt het een complete worstelpartij om de tanden te ontkalken. Indien je hond regelmatig naar een goede trimsalon gaat zal ook daar het gebit gereinigd worden. Honden hebben bij trimsalons over het algemeen minder nare ervaringen als bij de dierenarts, desondanks zal een trimsalon het ook niet altijd voor elkaar krijgen om het gebit te reinigen. Niets is beter dan het reinigen van het gebit door de eigenaar zelf in de hond zijn vertrouwde omgeving. Tandenkrabbers zijn er in diverse soorten. Goede dierenartsen en trimsalons kunnen je adviseren en je leren hoe je het gebit van uw hond kunt ontkalken. Indien je niet goed omgaat met de tandenkrabber kun je je hond een behoorlijke tandvleesontsteking bezorgen. Meer over tandsteen en tandverzorging kun je in dit artikel lezen.
 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op onze OES. http://www.oes-bobtail.nl/voor-de-oes/verzorging/wat-heb-je-nodig-voor-het-onderhoud-van-je-bobtail


Bronnen: De Old English Sheepdog: Roja van Vught, De Old English Sheepdog: Eef ter Mors

 

Dick Van Dyke ,movie Chitty Chitty Bang Bang (1968) Dick Van Dyke ,movie Chitty Chitty Bang Bang (1968)

Doris Day , movie  Pleas don't eat the Daisies (1960), oes HOBO Doris Day , movie  Pleas don't eat the Daisies (1960), oes HOBO

Doris Day , movie Pleas don't eat the Daisies(1960), oes HOBO 1 Doris Day , movie Pleas don't eat the Daisies(1960), oes HOBO

Fred MacMurray in the 1959 movie The Shaggy Dog, Fred MacMurray in the 1959 movie The Shaggy Dog,

Jean Harlow Bombshell (1933) Jean Harlow Bombshell (1933)

Jean Harlow, movie  Bombshell (1933) Jean Harlow, movie  Bombshell (1933)

Copyright LovingAffections © 2017. Alle rechten voorbehouden.
Powered by Noax Solutions.